Internet de les coses als habitatges

iot_creixement

La internet de les coses (IoT) comença a ser una realitat. Sense que ens adonem cada cop veiem com estem connectats a més aparells que ens permeten interactuar amb ells de noves maneres o obtenir informació bastant precisa que abans no podíem obtenir.

Això a les llars comença a implementar-se poc a poc. Ja veiem com lo que abans anomenàvem domòtica està esdevenint un nou sistema integrat que s'adapta a cada aparell.

La domòtica es caracteritzà per ser dissenyada per a funcionar a un conjunt d'aparells que hom havia de configurar, connectar o establir dins d'un sistema concret. La IoT en canvi aconsegueix que l'usuari minimitzi la necessitat de configuració i interacció en front d'un sistema de dades, flexibilitzant-lo i compatibilitzant-lo al màxim. L'altre diferència és que ja no interactuem amb objectes sense més, si no que hi interactuem sempre mitjançant una base de dades.

El núvol es va fent cada cop més gran i va obtenint cada cop més dades nostres, atès la voracitat de les grans empreses en captar dades i tenint en compte que molts models de negoci es basen en això i generen beneficis mil·lionaris a partir de serveis gratuIts, no està de més pensar si no volem pensar en com volem construir la IoT des dels ciutadans.

També veient p.ex. com l'oligopoli elèctric no ha volgut que els comptadors puguinser llegits en remot pels propietaris, entenem que si aquest no el construïm nosaltres segurament es construirà sense que hi tinguem accés a ell.

S'especula que la IoTinternet-de-las-cosas creixerà tant com per que al 2020 hi ha 50 mil mil·lions de coses connectades. La quantitat de coses connectades va superar el nombre d'habitants de la terra al 2008.

És per això que volem destinar una part del temps empresarial que tenim i dels nostres recursos a generar eines que permetin el control de la IoT desde les persones i des de les llars. Les possibilitats ara mateix són infinites però haurem de pensar la manera en que les dades sensibles no trascendeixin més enllà de cada espai. Hem de voler poder gaudir de les millores que ens garanteix la IoT sense que la seva implementació ens suposi una pèrdua de la llibertat o de la privacitat, al cap i a la fi parlem d'un espai tan íntim com el propi habitatge.