La immobiliària com a agent de territorialització classista

Ahir al curs de la Hidra: La política des de les perifèries en Jaime Palomera feia una anàlisis sobre les immobiliàries, i l'accés al crèdit i la seva vinculació en els processos de territorialització (periferiarització i gentrificació) que crec que per a nosaltres que volem donar el salt de ser una administració de finques a ser una immobiliària és força important que tinguem present com les immobiliàries són generadores de la distribució i l'accés a la ciutat i per tant pensar bé com hi volem incidir.

Tot està extret del text: Los efectos de la desresponsabilización del Estado en el espacio de la clase trabajadora, desde la óptica de la vivienda

Ciutat Meridiana va experimentar un canvi radical a l'època de Bombolla immobiliària. Els preus dels seus habitatges es van revaloritzar com en altres zones d'interés turístic sent aquestes en canvi zones de perifèria sense accessos ni serveis (de 767 a 3.705 euros).

A partir de 2002 van aparèixer 7 oficines immobiliàries a Ciutat Meridiana, contrastant amb les 3 que hi havia; que oferien "pisos para immigrantes". Un producte ben calculat. Immobilàries que tenien seus en zones on històricament vivien les persones migrants van instal·lar-se a Ciutat Meridiana afavorint el trasllat d'aquestes persones amb productes especialment pensats per a elles.

La població autòctona va vendre els seus pisos per a anar a ciutats de la perifèria en habitatges millor condicionats i havent rentavilitzat el valor del pis. I les migrants aterraven a Ciutat Meridiana van multiplicar-se x20 en 8 anys. (200 a 4200 de 2000 a 2008).

L'accés al crèdit i les hipoteques creuades, juntament amb una expansió de la mà d'obra van fer que moltes persones s'endeutessin per a comprar el seu habitatge que esclatada la bombolla i sense accés a la feina van constituir un greu focus de desnonament del que avui es coneix com a Villa Desahucio.